Aby domácí povidla chutnala jako ta skutečně poctivá, musíte se zaměřit především na jejich hustotu. Uvařit je není vůbec těžké.
Když léto přechází do zlatavých odstínů podzimu, neznamená to, že sezóna konzervování musí skončit. Ve skutečnosti září předznamenává vrchol sezóny švestek, což je ideální čas pro přípravu lahodné a nostalgické pochoutky – domácích hustých povidel.
Jak na domácí švestková povidla
Chuť sladké a pikantní švestkové zavařeniny v člověku vyvolá krásné vzpomínky na dětství. Aby se však povidla opravdu povedla, musíte si připravit ty správné ingredience:
- Čerstvé švestky – 1 kg
- Cukr krystal – 1 šálek
- Voda – ½ šálku
Švestky nejprve důkladně omyjte, abyste je zbavili veškerých nečistot. Poté je rozkrojte na poloviny a odstraňte pecky. Tento krok je zásadní, protože zabrání tomu, aby měl džem zrnitou strukturu, a zajistí hladkou, lahodnou konzistenci.
Vytvořte správný cukrový sirup
V hrnci smíchejte cukr a vodu. Hrnec postavte na plotnu na střední teplotu a směs přiveďte k varu. Za občasného míchání ji nechte další 2 až 3 minuty vařit. Vznikne tak jednoduchý cukrový sirup, který dodá švestkám sladkost a pomůže je uchovat v perfektním stavu na dlouhou dobu.
Vyluhujte švestky v sirupu
Připravené půlky švestek naaranžujte do hluboké mísy. Švestky zalijte horkým cukrovým sirupem a dbejte na to, aby byly dobře zakryté. Poté je nechte louhovat 3 až 4 hodiny. Během této doby švestky uvolní přirozenou šťávu a naplní sirup svou sladkou a pikantní chutí.
Uvařte si domácí povidla
Po uplynutí doby varu přelijte směs švestek a sirupu do velkého hrnce. Hrnec postavte na plotnu a směs přiveďte k varu. Snižte teplotu na mírný var a nechte vařit 10 až 15 minut. Občas zamíchejte, aby se povidla nepřipálila a rovnoměrně se uvařila. To, že jsou hotová, poznáte podle toho, že se kapka na studeném talíři nerozteče a zachová si konzistenci džemu.
Jak uchovat domácí povidla
Ještě horký produkt přelijte do sterilizovaných sklenic. Toho lze dosáhnout zahřátím sklenic a víček ve vroucí vodě nebo v troubě, aby se zajistilo, že budou zbaveny všech bakterií a nečistot. Sklenice naplňte horkými povidly a nahoře nechte trochu místa. Sklenice ihned pečlivě uzavřete sterilními víčky. Vše skladujte na chladném a tmavém místě, například ve spíži nebo ve sklepě.
Správně uzavřená domácí švestková povidla lze skladovat až rok nebo i déle, aniž by jim to jakkoliv ubralo na chuti a kvalitě. Nechce se vám zavařovat? Pak vyzkoušejte třeba rychlý způsob nakládání okurek v igelitovém sáčku.