Pokud si chcete i v zimě pochutnávat na čerstvých rajčatech z vlastní zahrady, seznamte se s trikem, díky kterému vám vydrží až do Vánoc.
K tomu, abyste si mohli pochutnávat na vlastní zelenině, je nezbytné ji umět nejen vypěstovat a sklidit, ale také správně uskladnit. K uskladnění na zimu se nejvíce hodí kořenová zelenina, košťáloviny nebo tykve, možné je ale i dlouhodobější skladování rajčat. Pokud už vás unavilo sklizená rajská jablíčka tepelně zpracovávat, potěší vás, že s pomocí několika jednoduchých triků vám vydrží čerstvá i po několik týdnů.
Čerstvost rajčat prodlouží hořčice
Dlouhodobé uskladnění rajčat je možné díky dvěma běžně dostupným věcem – dostatečně velké sklenici a hořčičnému prášku. Důležité je, aby sklenice měla široké hrdlo, kterým později rajčata zase vyndáte. Ideální bude dvou až třílitrová zavařovačka. Rajčata umyjte a důkladně osušte. Do sklenice vsypte 50 až 100 gramů hořčičného prášku a poté vložte rajčata. Nakonec zavařovačku uzavřete a schovejte na chladné místo, například do lednice nebo do sklepa. Takto uložená zelenina vám vydrží klidně až do Vánoc.
Jak na uskladnění nezralých rajčat
Pokud již rajčata ve skleníku nebo na záhonech melou z posledního, protože je napadla plíseň nebo je sužují nízké noční teploty, neváhejte sklidit všechny plody, a to i ty, které ještě zcela nebo vůbec nedozrály. I ty se totiž hodí k uskladnění. Nejlépe jim bude v prodyšném košíku, který přikryjete látkovou utěrkou a umístíte do tmavé a chladné místnosti. Podobně je můžete skladovat v krabici vysypané pilinami na místě, kde se teplota pohybuje mezi 8 a 12 °C. Místo hoblin poslouží i nastříhaný papír nebo noviny.
Úrodu rajčat šikovně zpracujte
Místo uskladnění se pokuste úrodu rajčat nejrůznějšími způsoby zpracovat. Méně tradiční, ale velice chutnou a zdraví prospěšnou variantou jsou fermentovaná rajčata. Také kečup z domácích rajčat bude chutnat daleko lépe než jakýkoliv kupovaný. A pokud už jste výrobou domácích rajčatových produktů unaveni, jednoduše je zamrazte. Sice po rozmražení nebudou mít původní konzistenci, omáčkám, leču a jiným pokrmům to ale vadit nebude.