Proč rajčata praskají: Na vině je horko a nepravidelná zálivka

Aby vám už neprasklo ani jedno rajče, naučte se tomuto problému předcházet. Mnohdy stačí zcela banální triky.

Praskání rajčat a okurek můžete snadno předejít, pokud se vám podaří odhalit příčinu tohoto problému. Zjistěte, jak s ním snadno zatočit. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tento často rozšířený problém postihuje mnoho rostlin pěstovaných (především, ale ne nezbytně) ve skleníkovém prostředí. Abyste jej mohli účinně vyřešit, musíte nejprve odhalit jeho příčinu. Jedině tak vhodnými postupy tento stav zastavíte a zamezíte jeho dalšímu výskytu, což je rozhodně žádoucí. Rajčata tak budete moci sklízet zralá a neporušená, což vám umožní jejich bezpečné skladování po delší dobu, radí web iReceptář.

Proč rajčata praskají

Hlavními důvody, proč rajčata praskají, je taky špatně zvolená odrůda nebo velké výkyvy teplot mezi dnem a nocí. Příliš rychlý nebo výrazný pokles teploty nemusí rajčata vydržet, a pak prasknou. Na vině může být také nepravidelná zálivka nebo aplikace hnojiv s velkým obsahem vápníku nebo chlóru. Z toho důvodu je lepší využívat odstátou, dešťovou nebo přefiltrovanou vodu, jak píše web Permasemínka.

Naše babičky věděly, proč na záhonech používat zápalky. Ochrání cibuli před hnilobou a škůdci

Rizika nadměrného hnojení

Živiny jsou sice životně důležité, ale jejich nadbytek může poškodit křehkou rovnováhu růstu mladých rostlin. Přehnojené sazenice často vykazují varovné příznaky. Nejčastěji jde o příliš bujné, tmavě zelené listy nebo nahromadění solí hnojiva v půdě, které mohou spálit kořeny, což vede k potlačení růstu nebo dokonce k úhynu rostlin. Později se pak tento stav projevuje právě praskáním plodů. Pokud dojde k přehnojení, je nezbytné zastavit další přísun živin a propláchnout půdu vodou, aby se koncentrace živin zředila. Další tipy na péči popsali Chalupáři-Zahrádkáři v tomto článku.

Proč rajčata praskají: Na vině je horko a nepravidelná zálivka iZdroj fotografie: Depositphotos
Ne vždy vypadají rajčata tak pěkně, jak byste si nejspíš přáli. Pokud vám praskají, zaměřte se na hlavní příčiny.

Problémem může být i stres

Příznaky stresu se mohou projevovat ve formě zpomaleného růst nebo žloutnutí listů (praskání plodů přichází až později). Když se tyto příznaky objeví, je zásadní stresové faktory vyhodnotit a zmírnit. Obvykle pomůže lehká úprava mikroklimatu – třeba zastíněním rostlin před intenzivním sluncem nebo jejich ochrana před větrem. Klidně stačí kousek kartonu,“ radí zahradnice Ivana T. z Olomouce, která nám už dříve poslala do redakce například návod na hnojení orchidejí zázvorem.

Jaké jsou vaše osvědčené triky při péči o rajčata?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články