Nejdůležitější hnojení rajčat v srpnu: Ovesné vločky fungují na 110 %

Pokud si nedáte při hnojení pozor na dva důležité faktory, může celá vaše snaha přijít vniveč. Zhatit ji dokáže špatná technika i nestřídmost.

Nejdůležitější hnojení rajčat v srpnu: Ovesné vločky fungují i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Hnojení patří mezi nezbytné kroky při péči o zahradu – a nezáleží na tom, zda se snažíte vyživit tu okrasnou anebo užitkovou. V některých případech však může dojít k chybám, které dokážou ohrozit budoucí sklizeň. Některé tradiční metody totiž mohou snížit účinnost hnojiva a jiné dokonce způsobit značné poškození rostlin. A jak jsou na tom rajčata?

Nesprávné použití hnoje a drůbežího trusu

Hnůj je široce používán jako přírodní a zdánlivě neškodné hnojivo. Tato víra však může být zavádějící. Ten nekompostovaný nebo nesprávně kompostovaný může vážně poškodit plodiny tím, že spálí kořeny v důsledku tepla vznikajícího při rozkladu. Hnůj navíc obsahuje podle webu HomesAndGardens vysoké hladiny živin, které při nadměrném používání mohou vést k zastavení růstu.

Nadměrné používání boru

Zatímco správné hnojení bórem může stimulovat tvorbu plodů, nadměrné používání může být pro rostliny škodlivé. Zejména rajčata a jabloně jsou na vysoké hladiny toho prvku velmi citlivé. Při hnojení bórem je proto nezbytné používat správnou dávku.

Vyživte své sazenice podle receptu našich babiček. Postačí vám jen levné ovesné vločky, připravené podle toho správného receptu

I při hnojení rajčat lze napáchat řadu chyb. Mezi ty nejčastější patří použití příliš velkého množství živin nebo špatné mulčování. iZdroj fotografie: Freepik
I při hnojení rajčat lze napáchat řadu chyb. Mezi ty nejčastější patří použití příliš velkého množství živin nebo špatné mulčování.

Obvykle stačí 0,5 čajové lžičky kyseliny borité na 10 litrů vody (ta se však už u nás volně neprodává, můžete ji pořídit jen jako registrovaní zemědělci). K postřiku by také mělo dojít během sezóny nanejvýš dvakrát, bór má totiž schopnost kumulovat se v plodech a může být pro lidské zdraví škodlivý.

Nadměrné používání čpavku

Čpavková voda je také velmi oblíbený způsob hnojení, který podporuje bujný růst rostlin. Její nadměrné užívání však může mít za následek přebytek dusíku v půdě, což rostlinám nesvědčí (rychle se vytahují a svou energii investují téměř výhradně do tvorby listů). A totéž platí i pro oblíbenou dolomitovou moučku, jak už Chalupáři-Zahrádkáři informovali.

pěstování rajčat

5 důležitých zálivek pro rajčata: Cukr, droždí i čaj podpoří jejich růst a zlepší jejich chuť

Naučte se, jak je třeba změnit zálivku rajčat, aby nepraskala. Správně zvolené schéma zajistí dlouhou plodnost až do října. iZdroj fotografie: Freepik
Naučte se, jak je třeba změnit zálivku a hnojení rajčat, aby nepraskala. Správně zvolené schéma zajistí dlouhou plodnost až do října.

Ovesné vločky jako sázka na jistotu

Pokud si nejste jistí, co vaše rajčata potřebují, pak vsaďte na ovesné vločky, jak radí web GardeningKnowHow – ty jsou přírodní a zaručeně neublíží. Dvě lžíce ovesných vloček namočte přes noc do 500 ml vody a poté rozmixujte a použijte jako zálivku (množství je pro jednu rostlinu). Uvidíte, že vám za tuhle zásobárnu všech důležitých prvků vaše rajčata opravdu poděkují.

Jaké přírodní hnojení používáte na zahradě nejraději vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články