Nechávat otevřená dvířka od pračky je chyba, může to skončit jejich kompletním zničením

Pokud chcete, aby vám vaše pračka vydržela co nejdéle, musíte se zaměřit na její správnou údržbu – třeba na zacházení s dvířky.

Když pračka zapáchá: Klasický problém lze vyřešit čištěním filtru i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vodní kámen je nepříjemným jevem, který však postihuje většinu domácích spotřebičů. Najít ho tak můžeme v rychlovarné konvici, pračce, sušičce ale i na žehličce a dalších šikovných domácích pomocnících, kteří přicházejí do kontaktu s vodou. Dobrou zprávou však je, že se proti němu dá účinně bojovat, a to především správnou péčí o daný spotřebič. Ovšem pračka toho ke své spokojenosti potřebuje ještě o ždibíček víc.

Péče o dvířka pračky

Pro začátek se zaměřte na to, jak s ní zacházíte. Po každém praní je dobré nechávat dvířka trochu pootevřená, aby mohla pračka uvnitř vyschnout. To je důležité kvůli vzniku plísní. Klidně je otevřete i dokořán, ovšem pamatujte na jednu důležitou věc – nesmí na nich nic viset. Jakákoliv mrtvá váha (třeba i přehozená utěrka, kterou tu necháte doschnout) by totiž časem mohla způsobit opotřebování pantů a zničení spotřebiče. Dalším velkým problémem je podle informací z webu Tom´sGuide také vodní kámen.

Čím je pračka čistější, tím déle nám vydrží: Její životnost prodlouží ocet – dezinfikuje, čistí a ničí vodní kámen

Dlouhodobé ponechávání mokrých věcí v pračce může způsobit nepříjemný zápach v ní samotné a prádlo se tím také ničí. iZdroj fotografie: Depositphotos
Dlouhodobé ponechávání mokrých věcí v pračce může způsobit nepříjemný zápach v ní samotné a prádlo se tím také ničí.

Jedlá soda rychle pomůže

Účinným pomocníkem v boji proti vodnímu kameni je také jedlá soda, nebo též soda bikarbona. I ta je, podobně jako ocet, obyčejnou součástí kuchyně, své využití však prokáže v každém koutu domácnosti. Stačí ji proto nasypat na vodní kámen a nechat její složky, aby ho účinně rozpustily. Dá se použít i u konvice, pračky nebo žehličky a dalších spotřebičů.

Potřebovat budete pouze dvě lžíce jedlé sody, jak radí web Tide. Ty poté jednoduše nasypete tam, kde je potřeba, a nechte zhruba 20 minut působit (není třeba měřit přesně). Poté daný spotřebič vypláchněte vlažnou vodou a máte hotovo. Podle potřeby můžete použít i roztok jedlé sody a vody, který je stejně účinný.

Chcete mít ručníky opět čisté, ale pračka už nepomáhá? Babské řešení zajistí, že budou bílé a hebké jako čerstvě padlý sníh

Pokud vás trápí vodní kámen, vyzkoušejte tyto jednoduché triky a zbavte se ho jednoduše, rychle a především účinně. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud vás trápí vodní kámen, vyzkoušejte tyto jednoduché triky a zbavte se ho jednoduše, rychle a především účinně.

Rovněž můžete vyzkoušet také kombinaci jedlé sody a octu (i o tom už Chalupáři-Zahrádkáři informovali) – obojí stačí nasypat nebo nalít do zásobníku na prací prášek a pustit na vyvářku. Nic jiného není třeba.

Jak se o svou pračku staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články