Nač chodit na houby do lesa, dají se snadno pěstovat na zahradě

Vytvořením správného prostředí a pečlivým výběrem a údržbou druhů hub si můžete užívat houbařské posvícení i na své zahradě.

i Zdroj fotografie: George Chernilevski / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Pěstování lesních hub na zahradě je zajímavou alternativou k tradičnímu sběru v lese. S trochou plánování a péče je možné dát šanci opravdu rozmanité škále hub, od vyhledávaných hřibů až třeba po klouzky.

Jak začít pěstovat houby na zahradě

Abyste napodobili přirozené prostředí lesních hub, vyberte si na zahradě stinné místo. Toto místo by mělo být také vlhké a dobře odvodněné, což nabízí podmínky, ve kterých se houbám daří. A musí tu také růst stromy, které mají symbiotický vztah s houbami, které chcete pěstovat, jak připomínat web NorthSpore. Asi nepřekvapí, že klouzek sličný si rozumí s modřínem a třeba kozák březový zase s břízou.

A pozor – vůbec to neznamená, že tyhle stromy musí růst u vás na zahradě. Stačí, když k vám zasahují jejich kořeny – třeba z lesa nebo od souseda. Připravte stanoviště tak, že půdu nakypříte a přidáte vrstvu listí a jehličí o tloušťce přibližně 5 až 10 cm. Tato vrstva udrží vlhkost a poskytne bohatý organický materiál, který je pro houby nezbytný.

Bohatou úrodu paprik zajistí epsomská sůl a mykorrhizní houby

Houby vypěstované v zahradě iZdroj fotografie: Pixabay
V zahradě můžete sklidit kromě zeleniny i hezkou úrodu hub.

Jak dostat houby na zahradu

Houby se množí sporami nebo myceliem (vegetativní částí houby), jak píše web GardenMentors. Pro pěstování na zahradě je praktičtější použít mycelium – nejlépe zakoupené jako podhoubí. Ale můžete také nakrájet zralé plodnice hub a po plánované houbové zahrádce je rozhodit.

Jak zajistit úspěšný růst hub

Udržování správné vlhkosti je zásadní. Plocha by měla být udržována vlhká, ale ne podmáčená. K zalévání používejte jemný mlhový rozprašovač, abyste nenarušili substrát nebo mycelium. Je to běh na dlouhou trať, takže se opravdu vyplatí dbát i na maličkosti,“ říká zahradník Ivan K. z České Lípy, kterému prý na chatě na zahradě rostou krásné bedly.

Jak na pěstování hub doma: Už žádné chození do lesa, stačí jen lahev

Jak na pěstování hub doma: Už žádné chození do lesa, postačí jen plastová lahev

Při pěstování hub je klíčová trpělivost; některým druhům může trvat několik měsíců až několik let, než vytvoří plodnice. iZdroj fotografie: Pixabay
Při pěstování hub je klíčová trpělivost; některým druhům může trvat několik měsíců až několik let, než vytvoří plodnice.

Před založením podhoubí také sterilizujte všechny nástroje a materiály, abyste zabránili zavlečení plísní a dalších houbových konkurentů. A i tak počítejte s tím, že se vám to nemusí podařit. To, zda jste byli úspěšní, zjistíte tak za 2 až 3 roky, dříve totiž mladé houby nevyrostou.“ A jak sklizenou úrodu zpracovat? Chalupáři-Zahrádkáři nedají dopustit třeba na sušení.

Jaké zajímavé plodiny pěstujete na zahradě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články