Správný kuchař se v kuchyni neobejde bez pořádně naostřených nožů. Abyste broušení nožů nemuseli absolvovat příliš často, zkuste je namočit do slané vody.
Tupý nůž dokáže udělat čáru přes rozpočet každému vášnivému kuchaři. Nejen, že vás takový nástroj brzdí v práci a výsledek krájení je nevalný, ale manipulace s ním je obtížnější a hrozí tak, že se při vaření zraníte. Aby nože vydržely jako čerstvě naostřené, je potřeba o ně správně pečovat. Při broušení nože si zkuste na pomoc pozvat obyčejnou kuchyňskou sůl.
Pečujte o nože, aby dlouho vydržely
Koupě kvalitních nožů bývá většinou nemalou investicí. Určitě se vám ale vrátí, budete-li o nástroje správně pečovat. Správné zacházení může jejich životnost až několikanásobně prodloužit. Vyhněte se myčce na nádobí a raději nože umyjte pod tekoucí vodou ve dřezu. Předčasnému ztupení pomůže i vhodné skladování – ideální je magnetická deska na kuchyňské lince nebo speciální pořadač do šuplíku. V neposlední řadě byste měli nože udržovat správně naostřené.
Broušení nože zdokonalí slaná voda
S nenaostřeným nožem se vždy hůře pracuje a hrozí tak, že se při vaření pořežete. Předtím, než se příště na broušení nože vrhnete, dopřejte mu solnou lázeň. V jednom litru vody rozpusťte 60 gramů obyčejné kuchyňské soli a nůž do vzniklého roztoku na hodinu a půl ponořte. Namočení do slané vody zařídí, že nůž se bude poté na ocílce nebo brousku mnohem lépe ostřit, a naostřený také déle vydrží. Nikdy nenechávejte nože ve slané vodě delší dobu nebo dokonce přes noc, hrozí potom riziko vzniku koroze.
Jak na broušení nože, není-li po ruce brousek
Potřebujete nutně naostřit nože, ale po brousku i ocílce se slehla zem? Trn z paty vám vytáhnou jiní domácí pomocníci, třeba obyčejný keramický hrníček nebo talířek. Stačí několikrát přejet nožem po jeho neglazovaném okraji na dně. Nebo vyzkoušejte trik s alobalem. Ustřihněte kousek hliníkové folie a zmačkejte do kuličky, se kterou několikrát přejeďte po ostří nože. Pomoci dokáže i smirkový papír. Těmito způsoby však nože bruste jen v případě nouze. Pokud je to možné, dejte vždy přednost speciálním nástrojům.