Pokud potřebujete nabrousit své oblíbené kuchyňské pomocníky, ale na pořádnou práci s brouskem nemáte čas, zkuste je ponořit do slané vody.
Ostrý nůž je základním nástrojem v každé kuchyni, protože umožňuje rychlejší, bezpečnější a příjemnější přípravu pokrmů. Přestože existuje mnoho způsobů, jak nože nabrousit, ne každý s nás má přístup ke specializovaným brouskům a dalším nástrojům. Ovšem s trochou kreativity to můžete zvládnout i v domácích podmínkách.
Solný roztok pro prodloužení ostrosti nožů
Metoda solného roztoku je v současnosti na internetu doslova hitem. Měli byste však vědět, že je spíše udržovací technikou k prodloužení ostrosti nože než primární metodou broušení. Jinými slovy – vaše nože udrží déle ostré, sama je však nenabrousí.
- Rozpusťte 2 polévkové lžíce soli v 1 litru vody.
- Vložte nůž do solného roztoku asi na 25 minut.
- Po ponoření nůž opláchněte čistou vodou.
Více o této zajímavé metodě psali Chalupáři-Zahrádkáři zde. A vyzkoušet můžete i návod na rychlé nabroušení starého struhadla.
Broušení pomocí brusného kamene nebo elektrického brousku
Pokud máte brusný kámen nebo elektrický brousek, je broušení nožů poměrně snadné. V případě brusného kamene stačí dodržet jen tři kroky, jak uvádí web iReceptář.
- V závislosti na typu kamene navlhčete brusný kámen vodou nebo olejem.
- Nůž držte pod úhlem 20 stupňů a přejíždějte po kameni od paty ke špičce. Tento postup opakujte na obou stranách čepele.
- Nakonec nůž vybruste na jemnějším zrnu, abyste vyleštili ostří.
S pomocí elektrického brousku je pak celý proces ještě o něco triviálnější. Jednoduše opatrně protáhněte nůž drážkami podle pokynů v návodu k výrobku a máte hotovo.
Alternativní způsoby broušení
Pokud ovšem nemáte tradiční brousky k dispozici (a neumíte to ani s ocílkou jako já), můžete si vybrat i z několika alternativních metod broušení nožů:
- Keramický hrnek nebo talíř: Použijte hrubý neglazovaný kroužek na dně keramického hrnku nebo talíře. Držte nůž pod úhlem 20 stupňů a jemně přejíždějte ostřím po hrubém povrchu.
- Dno hrnce: Podobně jako u keramického hrnku můžete k broušení nože použít drsné dno hrnce.
- Betonové schody: Pokud máte betonové nebo kamenné schody, můžete je podle webu AAzdraví také použít jako improvizovaný nástroj k broušení. Jemně posouvejte ostří nože po drsném povrchu schodů a udržujte stálý úhel – nic víc není třeba.