Zjistěte, jaký je nejlepší způsob skladování zavařovaček, aby nedošlo k jejich prasknutí nebo jinému poškození. Díky těmto pravidlům vás žádná katastrofa neohrozí.
Zavařování patří mezi oblíbený způsob, jak zpracovat velké množství sklizené úrody a užívat si její plody v ideálním případě až do příští sezony. Úspěch správného skladování spočívá především v dodržování jednoduchých pravidel, díky kterým zůstanou vaše zavařovačky po několik měsíců neporušené. Vyhněte se nejčastějším chybám, které by mohly jejich obsah znehodnotit. Stačí je uložit na to nejvhodnější místo se správnou teplotou.
Na co si dát při skladování pozor
Aby vám zavařovačky zůstaly dobré po opravdu dlouhou dobu, měli byste si dát pozor na některé faktory, které by jim mohly značně uškodit. Vyhněte se zejména jejich skladování ve vlhkém prostředí. Příliš velké množství vlhkosti totiž způsobuje rezivění víček, což snižuje jejich funkčnost. Jakmile se do zavařovacích sklenic dostane vzduch, bakterie mají ideální možnost ke svému rozmnožování a obsah uvnitř se brzy zkazí.
Obsahu uvnitř sklenic mohou uškodit také sluneční paprsky, které taktéž vytváří ideální podmínky pro bakterie. Kromě vlhka a světla byste je také měli ochránit před možným výskytem hlodavců. Ti by mohli sklenice kontaminovat svými výměšky. Pokud je skladujete na místě, kam by se myši a další drobní živočichové mohli dostat, raději je před použitím pořádně omyjte. Takto se vyhnete případné nákaze různými nemocemi.
Jak zavařovačky správně skladovat
Nejvhodnějším místem pro skladování zavařených potravin je nejčastěji sklep. Musí být však dobře větraný, suchý a opravdu chladný. V ideálním případě by se teplota pro skladování zavařovaček měla pohybovat mezi 7 – 10 °C. Pokud sklep nemáte, je možné pro tento účel využít také garáž nebo spodní skříňky v kuchyni. Prostor k jejich uložení však musí být tmavý, suchý a chladný. Po určitou dobu je možné je skladovat i v lednici.
Pokud máte dobře izolovaný balkon, na který nedopadá přímé světlo, lze zavařovací sklenice skladovat i tam. Pozor však na proměnlivé povětrnostní podmínky, které by mohly sklenici poškodit, nebo příliš nízké teploty. V případě, že by obsah sklenic zmrzl, mohlo by dojít k jejich rozbití nebo uvolnění víčka. Čím lepší podmínky se vám podaří pro skladování zavařovaček vytvořit, tím déle si budete moci na jejich obsahu pochutnávat.
Důležitá pravidla při zavařování
Abyste měli jistotu, že během skladování zavařený obsah nedojde újmy, zaměřte svou pozornost na výběr vhodných surovin a dodržování správného postupu. Vyhněte se všem poškozeným kouskům ovoce a zeleniny. Ty mohou začít uvnitř sklenic rychle uhnívat a připraví vás o celou várku. Zároveň nezapomeňte sklenice před naplněním důkladně vyčistit od všech nečistot a pečlivě sterilizovat.