Jak využít nasbírané houby: Skvělou volbou je zavařování, vydrží pak déle než rok

Aby byly nakládané houby plné chuti a bez slizu, je třeba dodržet několik zásad. Recept od čtenáře je rozhodně sázkou na jistotu.

Sběračům doporučujeme, aby upřednostňovali lesy ve vyšších polohách, které jsou méně náchylné k podmáčení. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nakládané houby, které jsou v mnoha domácnostech ceněnou kulinářskou tradicí, nabízejí jedinečnou směs chutí a textur, které potěší chuťové pohárky. Potvrzuje to i recept od čtenáře Petra B. z Náměšti na Hané, který nám dorazil na email, a který jsme v redakci ihned vyzkoušeli. A protože nás nadchl, dáváme ho k dispozici i vám.

Houby, které jsou bez slizu

Přítomnost slizu na houbách je zcela přirozená a vyplývá z jejich jedinečného složení, píše web HealthyCanning. Většina z nás jím však příliš nadšená není, což nám potvrdil i čtenář. „Většinou je tento sliz neškodný a neměl by být důvodem k obavám, pokud ovšem nemáte osobní averzi vůči kluzkým texturám jako já,“ napsal. „Nejjednodušší je houby oloupat a odstranit vnější vrstvu, ve které se nachází většina slizu. Při nakládání s větším množstvím těchto hub však může být jejich loupání pracné. A proto mám lepší vychytávku. Tedy vlastně dvě,“ dodává.

Nakladačky jako od babičky je snadné připravit, chce to jen dodržet správný postup

Jak na dobrou marinádu na zavařování okurek. Důležitý je především výběr vody

Začněte tím, že houby povaříte přibližně 15 minut ve vodě se špetkou soli a malým množstvím octa. iZdroj fotografie: Pixabay
Začněte tím, že houby povaříte přibližně 15 minut ve vodě se špetkou soli a malým množstvím octa.

Web Bernardin k tomu říká, že alternativní a účinnější metodou je namočit houby na několik hodin do 10% roztoku slané vody. Po namočení je důkladně opláchněte, abyste odstranili sůl a sliz. Tato technika může účinně snížit přítomnost slizu a učinit tyto houby vhodnými k nakládání. Ale čtenář Petr radí ještě jinou cestu. Použít můžete jakékoli – třeba i ty pěstované doma podle postupu, který jsme na magazínu Chalupáři-Zahrádkáři zveřejnili.

Vaření a propláchnutí hub

Začněte tím, že houby povaříte přibližně 15 minut ve vodě se špetkou soli a malým množstvím octa. Tento krok pomůže sliz vytáhnout a rozpustit. Po uvaření je důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili zbývající sliz nebo jakékoli zbytky. Opláchnuté houby přendejte do připravené směsi nálevu, která obvykle obsahuje ocet, vodu, cukr a různé druhy koření.

Palice česneku velké jako dětská pěst – pomůže vám močovina

Česnek vydrží klidně až do jara: Pomůže skladování v mrazáku, sklepě i zavařovacích sklenicích

Pokud přemýšlíte nad tím, jak zpracovat nasbíranou nadílku hub, zkuste je jednoduše naložit a zavařit – výsledek bude opravdu skvělý. iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud přemýšlíte nad tím, jak zpracovat nasbíranou nadílku hub, zkuste je jednoduše naložit a zavařit – výsledek bude opravdu skvělý.

S dlouhodobým uchováním pomůže zavaření

Houby v nálevu povařte asi minutu a poté je naplňte do sterilizovaných sklenic. Při dodržení této metody by se měl obsah slizu ve vašich nakládaných houbách výrazně snížit a zároveň by si měly zachovat svou lahodnou chuť. Nakonec je už jen zavařte a máte hotovo. Vydrží vám takhle bez potíží i rok. A pokud máte hub opravdu hodně. Můžete vsadit i na osvědčené postupy sušení, o kterých jsme na stránkách Chalupáři-Zahrádkáři psali také.

Jak uchováváte houby na horší časy vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články