Co s přebytečnou úrodou okurek: Neuvěřitelně chutné okurkové lečo na zimu

Okurky nemusíte konzumovat jen čerstvé nebo zavařené. Můžete z nich připravit i něco méně tradičního – například okurkové lečo.

Pokud chcete při zavařování úrody opravdu uspět, neměli byste zapomínat na osvědčený trik našich babiček i Fotografie: Shisma / Creative Commons / Attribution 4.0
                   

Okurky se obyčejně pěstují k přímé spotřebě, přípravě čerstvých salátů, ale také ke kvašení nebo zavařování. Oblíbené jsou nejen pro svou chuť, ale i výživové hodnoty – obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C a K a minerály jako draslík nebo železo. Mají močopudné a očistné vlastnosti, takže pomáhají při zánětech močového ústrojí, ledvinových kamenech a snižování otoků. Jestli už máte zavařených okurek dostatečnou zásobu, a přesto jste ještě nezpracovali celou úrodu, vyzkoušejte recept na sladkokyselé okurkové lečo.

Recept, se kterým zpracujete všechny okurky

Recept na okurkové lečo má jednu obrovskou výhodu – zpracujete díky němu i okurky, které se jinak nehodí k zavaření nebo k přímé konzumaci, tedy přerostlé, s poškozenou slupkou nebo s nepravidelným tvarem. Před zpracováním je nejprve namočte na pár hodin do studené vody, díky tomu budou pevnější a nestane se, že by byly gumové. V případě, že je slupka velmi tvrdá, můžete plody oloupat, u přerostlých kusů zase odstranit příliš velká semínka.

Recept na okurkové lečo

Okurkové lečo má nejen jedinečnou letní vůni a chuť, ale je také plné vitamínů. Navíc recept je velice jednoduchý. Co všechno k jeho přípravě budete potřebovat?

  • 2 kg okurek
  • 600 g papriky kapie
  • 1 kg rajčat
  • 1 hlavičku česneku
  • 70 g soli
  • 180 g cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml octa
  • 3 feferonky

Okurky nakrájejte na plátky, papriky na kostičky a vše přemístěte do dostatečně velkého hrnce. Rajčata rozmixujte pomocí mixéru a vzniklé pyré přidejte k pokrájené zelenině. Přidejte nasekaný nebo prolisovaný česnek, sůl, cukr, olej a vše znovu pořádně promíchejte. Poté nechte směs asi hodinu odpočívat, za tu dobu pustí dostatek šťávy. Po hodině znovu promíchejte a přidejte feferonky vcelku.

Namočené okurky a rajčata iZdroj fotografie: Pixabay
Před zpracováním se vyplatí okurky na pár hodin namočit

Hrnec postavte na oheň, přiveďte k varu a na středním plamenu vařte asi 15 minut, dokud okurky nezmění barvu z jasně zelené na olivovou. Vyjměte feferonky, do směsi přilejte ocet a vařte další 2 – 3 minuty. Hotové lečo přendejte do sterilizovaných zavařovacích sklenic, pečlivě je uzavřete a nechte vychladnout otočené víčkem dolů. Ochutnat lečo můžete klidně hned druhý den, do zimy se však proleží a bude ještě lepší.

Jak připravit čalamádu bez zavařování

Jaký je váš oblíbený recept z okurek?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články